Ceaiuri pentru ficat

ceaiuri pentru ficat

Plantele au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a combate problemele legate de ficat. Desi ceaiurile de plante sunt la indemâna oricui, acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicamentoase în tratarea bolilor hepatice şi ale colecistului. Ceaiurile de plante se vor utiliza cu precautie in timpul sarcinii. Se recomanda consultarea medicului legat de tratamentele disponibile pentru calculii biliari. Anumite plante sunt cunoscute pentru rolul de a calma ficatul si vezica biliara, prin reducerea inflamatiei, detoxifiere si dilatarea cailor biliare. Printre acestea se numara armurariul, patrunjelul, musetelul, radacina de papadie, semintele de fenicul, ghimbirul si menta.

Anghinarea
Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare și stimulente ale funcției hepatice. De asemenea au și funcția de a crește debitul de bilă secretată. Ceaiul de anghinare este recomandat, în special, în disfuncții hepatobiliare (de exemplu insuficiență biliară), în colecistite, în hepatitele subacute, cronice și chiar în preciroză. În ceaiuri se pune o linguriță de frunze de anghinare la o cană de apă și se beau maxim două căni pe zi.

Ceaiul de armurariu
Ceaiul de armurariu este recomandat mai ales în hepatita acută și cronică, în hepatita alcoolică și ciroză hepatică. La ceai se folosesc fructele de armurariu, se pune o linguriță de fructe măcinate la o cană de apă de două ori pe zi. Atunci când crezi că ai exagerat o bună perioadă de timp cu grăsimile și mâncărurile nesănătoase și vrei să ții o cură de dezintoxicare a ficatului, ceaiul de păpădie este printre cele mai bune. Păpădia purifică organismul, stimulând activitatea secretoare a bilei, este bogata în săruri de potasiu și poate fi la fel de bună inclusiv în diete, datorită împiedicării retenției de lichide și a rezultatelor bune în dispariția celulitei. Ceaiul se face cu 2 lingurițe de păpădie măcinată la o cană de apă și se bea de 2 ori pe zi.

Ceaiul de gălbenelele
Gălbenelele ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului. Gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând - ținta fiind ulcerul și gastritele. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare. Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degeraturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu - plăgile atone -, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate. 2-3 căni pe zi și o linguriță de gălbenele la cana de apă este exact ce îți trebuie să te revigorezi și să îți pui ficatul pe picioare.

Ceai de pătrunjel
Pătrunjelul este un aliat excelent în lupta împotriva problemelor urinare, a bolilor de rinichi şi este un puternic diuretic. Cantitatea pe care o folosim pentru a condimenta preparatele culinare este de obicei mică, astfel încât nu este suficientă pentru a elimina lichidele acumulate în organism. Atât rădăcina, cât şi frunze de pătrunjel pot fi folosite că remediu. Ceaiul de pătrunjel ajută la combaterea problemelelor ficatului. Consumul de ceai de pătrunjel contribuie de asemenea si la cresterea imunitatii. Pe lângă asta, curăţă sângele de toxine, ajuta la eliminarea pietrelor de la rinchi şi este benefic în curele de slăbire, ajutând la arderea grăsimilor.

Ceai de păpădie
Fiind un puternic diuretic, ceaiul de păpădie ajută la eliminarea toxinelor din organism. Este recomandat pentru a scapă de constipaţie, este bun în lupta cu obezitatea şi în combaterea bolilor hepatice. Ceaiul de frunze de papadie reduce simtitor stresul si trateaza inflamatia ficatului. Pentru a scăpa de calculii biliari este necesar un consult la un medic specialist înainte de a consuma acest ceai.

Ceai de ghimbir
Ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6. Pe lângă ficat şi colecist, ghimbirul este bun în digestie, în creşterea imunităţii, are efect antiinflamator, în prevenţia şi tratamentul cancerului, si este un bun energizant. Ghimbirul are aproape 500 de compuşi identificaţi, mulţi cu activităţi biologice cunoscute, acţionând în feluri diferite, fie influenţând o anumită enzimă sau proteină, fie sprijinind activitatea altor compuşi. Ghimbirul contribuie la scaderea nivelului colesterolului rău din organism, reducând riscul bolilor de inimă. Contribuie la o bună circulaţie a sângelui, printr-un complex optim de minerale şi aminoacizi, eficient în lupta cu bolile cardiovasculare. În plus, această plantă întăreşte imunitatea organismului, printr-o combinaţie de antioxidanţi care, în paralel, se dovedeşte eficientă şi în lupta cu colesterolul şi chiar în prevenirea cancerului.

Atentie
Cititi prospectele suplimentelor alimentare si ale ceaiurilor comercializate in Romania, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale . Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor. Raporteaza o reactie adversa