Sfaturi practice pentru o alimentatie sanatoasa
Sfaturi practice
- Consumaţi cât mai multe legume şi zarzavaturi de sezon.
- Folosiţi şi legumele congelatete; necesită un timp scurt de preparare şi au o savoare deosebită.
- Consumaţi legume şi zarzavaturi proaspete sub formă de salate (fără sosuri).
- Folosiţi o varietate mare de legume şi zarzavaturi. Conţinutul lor în micronutrienţi este diferit.
- Preparaţi cartofii, mazărea sau fasolele boabe fără adaos suplimentar de grăsimi (fără cartofi prăjiţi).
- Consumaţi cereale integrale în locul celor rafinate – preferaţi pâinea neagră în locul pâinii albe sau orezul negru în locul celui alb.
- Folosiţi făina integrală la preparate: prăjituri, alte gustări, în salate sau supe (crutoane).
- Cumpăraţi cât mai multe fructe de sezon; au un preţ relativ scăzut şi o savoare deosebită.
- Cumpăraţi fructe proaspete, uscate, îngheţate sau conservate astfel încât sa nu va lipsească niciodată.
- Atunci când alegeţi fructe conservate, selectaţi-le pe cele conservate în apă sau suc de fructe, nu în sirop.
- Folosiţi o varietate cât mai mare de fructe; conţinutul lor în nutrienţi este diferit.
- Consumaţi fructe proaspete la gustări sau la desert si preferaţi-le pe acestea în locul celor supuse preparării termice (compot).
- Consumaţi fructul întreg şi nu doar sucul fructului; va suplimenta dieta cu o cantitate importantă de fibre alimentare.
- Folosiţi laptele ca şi băutură la masă; consumaţi lapte degresat sau semidegresat.
- Dacă obişnuiţi să consumaţi lapte integral încercaţi să-l înlocuiţi treptat cu preparate cu conţinut mai redus în grăsimi.
- Preferaţi la gustări iaurturile semidegresate.
- Alegeţi brânzeturile având un conţinut scăzut în grăsimi.
- Dacă nu consumaţi lapte sau produse din lapte datorită intoleranţei la lactoză cea mai utilă metodă de a beneficia de avantajele acestui aliment este consumul preparatelor delactozate; de asemenea, trebuie sa aveţi în vedere necesitatea suplimentării cu calciu a dietei.
- Consumaţi carne slabă (piept de pui, muşchi file, şuncă, etc.).
- Preferaţi fierberea, coacerea sau înăbuşirea în locul frigerii.
- Îndepărtaţi grăsimea vizibilă (slănina, pielea de pe pui) şi toată grăsimea ce apare la suprafaţă în timpul gătirii.
- Preparaţi hrana fără sosuri suplimentare.
- Consumaţi peşte cât mai des (cel puţin de 2 – 3 ori pe săptamână)
- Fierbeţi ouăle în loc să le prăjiţi.
- Gătiţi ouăle bătute sau omleta în vase de teflon fără adaos suplimentar de grăsimi.
- Alegeţi uleiurile vegetale în locul grăsimilor solide.
- Dacă doriţi scăderea numărului de calorii din dietă, folosiţi cantităţi scăzute de grăsimi la gătit.
- Evitaţi grăsimile saturate şi formele trans.
- Îndepărtaţi grăsimea vizibilă din carne şi înlăturaţi pielea de pe carnea de pui.
- Limitaţi-vă aportul de ficat sau de alte organe.
- Consumaţi lapte şi derivate din lapte degresat. Acestea vor limita aportul de grăsimi saturate, menţinând neschimbat aportul celorlalţi nutrienţi.
- Alegeţi peştele sau carnea albă în locul celei roşii.