Sfaturi practice pentru o alimentatie sanatoasa

Regimul alimentar in afectiunile ficatului

Sfaturi practice

  • Consumaţi cât mai multe legume şi zarzavaturi de sezon.
  • Folosiţi şi legumele congelatete; necesită un timp scurt de preparare şi au o savoare deosebită.
  • Consumaţi legume şi zarzavaturi proaspete sub formă de salate (fără sosuri).
  • Folosiţi o varietate mare de legume şi zarzavaturi. Conţinutul lor în micronutrienţi este diferit.
  • Preparaţi cartofii, mazărea sau fasolele boabe fără adaos suplimentar de grăsimi (fără cartofi prăjiţi).
  • Consumaţi cereale integrale în locul celor rafinate – preferaţi pâinea neagră în locul pâinii albe sau orezul negru în locul celui alb.
  • Folosiţi făina integrală la preparate: prăjituri, alte gustări, în salate sau supe (crutoane).
  • Cumpăraţi cât mai multe fructe de sezon; au un preţ relativ scăzut şi o savoare deosebită.
  • Cumpăraţi fructe proaspete, uscate, îngheţate sau conservate astfel încât sa nu va lipsească niciodată.
  • Atunci când alegeţi fructe conservate, selectaţi-le pe cele conservate în apă sau suc de fructe, nu în sirop.
  • Folosiţi o varietate cât mai mare de fructe; conţinutul lor în nutrienţi este diferit.
  • Consumaţi fructe proaspete la gustări sau la desert si preferaţi-le pe acestea în locul celor supuse preparării termice (compot).
  • Consumaţi fructul întreg şi nu doar sucul fructului; va suplimenta dieta cu o cantitate importantă de fibre alimentare.
  • Folosiţi laptele ca şi băutură la masă; consumaţi lapte degresat sau semidegresat.
  • Dacă obişnuiţi să consumaţi lapte integral încercaţi să-l înlocuiţi treptat cu preparate cu conţinut mai redus în grăsimi.
  • Preferaţi la gustări iaurturile semidegresate.
  • Alegeţi brânzeturile având un conţinut scăzut în grăsimi.
  • Dacă nu consumaţi lapte sau produse din lapte datorită intoleranţei la lactoză cea mai utilă metodă de a beneficia de avantajele acestui aliment este consumul preparatelor delactozate; de asemenea, trebuie sa aveţi în vedere necesitatea suplimentării cu calciu a dietei.
  • Consumaţi carne slabă (piept de pui, muşchi file, şuncă, etc.).
  • Preferaţi fierberea, coacerea sau înăbuşirea în locul frigerii.
  • Îndepărtaţi grăsimea vizibilă (slănina, pielea de pe pui) şi toată grăsimea ce apare la suprafaţă în timpul gătirii.
  • Preparaţi hrana fără sosuri suplimentare.
  • Consumaţi peşte cât mai des (cel puţin de 2 – 3 ori pe săptamână)
  • Fierbeţi ouăle în loc să le prăjiţi.
  • Gătiţi ouăle bătute sau omleta în vase de teflon fără adaos suplimentar de grăsimi.
  • Alegeţi uleiurile vegetale în locul grăsimilor solide.
  • Dacă doriţi scăderea numărului de calorii din dietă, folosiţi cantităţi scăzute de grăsimi la gătit.
  • Evitaţi grăsimile saturate şi formele trans.
  • Îndepărtaţi grăsimea vizibilă din carne şi înlăturaţi pielea de pe carnea de pui.
  • Limitaţi-vă aportul de ficat sau de alte organe.
  • Consumaţi lapte şi derivate din lapte degresat. Acestea vor limita aportul de grăsimi saturate, menţinând neschimbat aportul celorlalţi nutrienţi.
  • Alegeţi peştele sau carnea albă în locul celei roşii.