Despre hepatita C

hepatita c

Hepatita C

Hepatita C este cauzata de virusul hepatitei C. Se transmite in principal prin transfuzii de sange. in majoritatea tarilor, in prezent sangele provenit de la donatori este verificat pentru a nu contine virusul inainte de a fi administrat altor persoane.
Transmiterea bolii
Transmiterea de la o femeie insarcinata la fat este neobisnuita. In cele mai multe studii, doar 5% dintre nou nascutii cu o mama infectata, devin infectati. Boala la nou-nascuti este, de obicei, usoara si asimptomatica. Riscul acestei modalitati de trasmitere este ceva mai mare la femeile insarcinate care sunt infectate concomitent si cu HIV. Riscul pentru transmiterea infectiei de la mama la fat creste odata cu cantitatea de virusi din sangele mamei (mai exact numarul de copii ale virusul hepatic C in sange). Infectia nu poate fi transmisa prin alaptare.
Transmiterea sexuala a hepatitei C intre partenerii monogami (cu un singurpartener sexual) este neobisnuita. Din punct de vedere al transmiterii sexuale a virusului hepatitei C (HCV) exista studii contradictorii si nu s-au tras inca concluziile. Cercetarea sotilor sau partenerilor monogami ai pacientilor cu hepatita C a relevat ca mai putin de 5% erau infectati , si multi dintre acestia aveau alti factori de risc pentru infectie. Din acest motiv, modificarile comportamentului sexual nu sunt considerate obligatorii in cuplurile monogame, insa utilizarea unui mijloc de protectie este o atitudine mai prudenta. Testarea partenerului pentru anticorpii HCV (anti-HCV) este de ajutor in consilierea pacientilor. Persoanele cu mai multi parteneri sexuali trebuie avertizati sa foloseasca prezervativul ca metoda de protectie, acesta protejandu-i in acelasi timp si de contactarea hepatitei B si HIV.
Transmiterea sporadica, atunci cand sursa infectiei este necunoscuta, este inregistrata in aproximativ 10% din pacientii cu hepatita acuta C si in 30% din cei cu hepatita cronica C. Aceste cazuri se refera, de asemenea, la infectiile contactate in comunitate. Virusul poate fi contactat prin cutite, rani superficiale, injectii, extractii dentare sau alte proceduri medicale.
Semne si Simptome
Multi pacienti cu hepatita cronica C sunt complet asimptomatici. Atunci cand simptomele sunt prezente, sunt de obicei usoare, nespecifice si intermitente. Simptomele includ:
-oboseala;
- sensibilitate sau disconfort la nivelul hipocondrului drept (sub coastele din parteadreapta);
-greata; -inapetenta(scaderea apetitului alimentar);
- dureri musculare;
- dureri articulare.
Similar, examenul fizic poate fi normal sau poate releva sensibilitate la palparea ficatului sau hepatomegalie usoara (cresterea ficatului in dimensiuni). Unii pacienti au stelute vasculare ( pete rosii sub forma de stea) sau eritem palmar (palma rosie patata).

CNAS - Stadiul investigaţiilor necesare pentru accesul la tratament fără interferon

Pentru întocmirea dosarelor medicale necesare în tratamentul fără interferon al hepatiei virale C şi cirozei hepatice C, până la data de 6 noiembrie 2015 au fost distribuite  către medici un număr de 2.145 de vouchere.

925 de pacienţi au intrat în posesia acestor vouchere, în baza cărora au fost efectuate investigaţii pentru 801 pacienţi.

Până în prezent laboratoarele au prelucrat un număr de 457 de seturi de investigaţii. Rezultatele investigaţiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon.

“Medicii specialişti care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă  efectuarea setului de investigaţii, ţinând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor  pentru aprobarea tratamentului fără interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Citeste mai mult..