Vitamina E 400 mg, capsule moi

Vitamina E 400 mg, capsule moi

Vitamina E 400 mg, capsule moi
Acetat de alfa-tocoferol

  • 1. Ce este Vitamina E şi pentru ce se utilizează
  • 2. Înainte să utilizaţi Vitamina E
  • 3. Cum să utilizaţi Vitamina E
  • 4. Reacţii adverse posibile
  • 5. Cum se păstrează Vitamina E
  • 6. Informaţii suplimentare
1. Ce este Vitamina E și pentru ce se utilizează

Vitamina E conţine acetat de alfa-tocoferol, o vitamină liposolubilă, cu multiple roluri în organism, printre care de antioxidant şi de oxidoreducere.

Vitamina E se utilizează în prevenirea şi tratamentul deficitului de vitamină E asociat aportului alimentar inadecvat şi afecţiunilor care necesită un aport suplimentar de vitamină E:
- abetalipoproteinemie;
- acantoză;
- gastrectomie;
- afecţiuni hepato-biliare (colestază cronică, ciroză, atrezie biliară, icter obstructiv);
- afecţiuni digestive (boala celiacă, sprue tropical, enterita regională);
- sindroame de malabsorbţie asociate cu insuficienţă pancreatică şi fibroză chistică.

2. Înainte să utilizați Vitamina E

Nu utilizaţi Vitamina E
  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetat de alfa -tocoferol sau la oricare dintre celelalte componente ale Vitamina E.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vitamina E
  • dacă aveţi hipotrombinemie (o afectare a coagulării sângelui) datorată deficitului de vitamină K; această stare poate fi agravată de dozele mari de vitamină E (> 400 mg/zi);
  • dacă aveţi insuficienţă renală sau hepatică, datorită riscului de apariţie a hipoprotrombinemiei;
  • dacă aţi avut vreodată tromboză (un cheag în interiorul unui vas sanguin) sau aveţi predispoziţie la tromboză (de exemplu sunteţi femeie şi utilizaţi contraceptive orale).
Această formă farmaceutică nu este destinată copiilor

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În cazul tratamentului concomitent cu anticoagulante de tip cumarinic, trebuie evitate dozele de vitamină E mai mari de 400 mg, datorită creşterii efectului anticoagulantului oral şi riscului hemoragic.
Tratamentul asociat cu colestiramină, colestipol sau orlistat poate să reducă absorbţia vitaminei E. Preparatele orale de fer, care conţin fer în doză mare pot să crească necesarul de vitamină E. Sulfatul feros scade efectul vitaminei E si, de aceea, este necesar un interval de câteva ore între administrarea celor două medicamente.

Vitamina E poate facilita absorbţia, depozitarea la nivel hepatic şi utilizarea vitaminei A Administrarea unor doze mari de vitamina E poate determina reducerea depozitelor de vitamina A.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vitamina E nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Vitamina E
Vitamin E conţine p-hidroxibenzoat de metil şi Roşu coşenilă A (E 124). Poate să determine reacţii alergice (chiar întârziate).

3. Cum să utilizați Vitamina E

Utilizaţi întotdeauna Vitamina E aşa cum este recomandat în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi adolescenţi: dozele zilnice uzuale sunt între 100 - 300 mg alfa-tocoferol acetat, administrate pe cale orală. Dacă este necesar, dozele pot fi crescute la 400 – 500 mg pe zi.

Această formă farmaceutică nu este destinată copiilor. Pentru această grupă de vârstă trebuie utilizate forme farmaceutice şi concentraţii adecvate.

Mod de administrare
Capsulele se administrează oral şi se înghit întregi, cu un pahar cu apă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vitamina E
Pot să apară tulburări gastro-intestinale (la doze zilnice mai mari de 1 g), care sunt reversibile după întreruperea tratamentului. În cazul administrării de doze mari timp îndelungat creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse. (vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile)

Dacă uitaţi să utilizaţi Vitamina E
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vitamina E poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Vitamina E este, în general, bine tolerată. Dozele zilnice mari de vitamina E (400 mg – 800 mg), pot să determine tulburări gastro-intestinale (dureri abdominale, greaţă, diaree), dureri de cap, tulburări de vedere, ameţeli, hipertensiune arterială. De asemenea, au fost raportate oboseală şi slăbiciune musculară. Tratamentul prelungit, cu doze mari (> 800 mg/zi) poate creşte riscul de apariţie a hemoragiei, în special la pacienţii cu hipotrombinemie datorată deficitului vitaminei K. De asemenea, în cazul tratamentului prelungit cu doze mari au mai fost semnalate tulburări ale metabolismului hormonilor tiroidieni, creşterea concentraţiei plasmatice a creatinkinazei, colesterolului, trigliceridelor, estrogenilor şi androgenilor, tulburări sexuale (la bărbaţi-azoospermie sau oligospermie; la femei involuţia ovarelor, perturbări ale ciclului menstrual), precum şi creşterea riscului de apariţie a tromboflebitelor (inflamarea unei vene produsă de sau asociată cu formarea unui cheag de sânge) sau trombembolismului (blocarea unui vas sanguin cu un cheag de sânge), la pacienţii cu risc.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Vitamina E

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Vitamina E după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informații suplimentare

Ce conţine Vitamina E
  • Substanţa activă este acetatul de alfa –tocoferol. O capsulă moale conţine acetat de alfatocoferol 400 mg.
  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei-ulei de floarea soarelui; capsula (capac şi corp)- gelatină, glicerol 85%, p-hidroxibenzoat de metil, Roşu coşenilă A (E 124), apă purificată.
Cum arată Vitamina E şi conţinutul ambalajului
Vitamina E se prezintă sub formă de capsule moi, ovale, de culoare roşie care conţin o soluţie uleioasă de culoare galben deschis.
Cutie cu un flacon din sticlă brună a 30 capsule moi, închis cu capac cu filet, din PEJD prevăzut cu inel de siguranţă din PEJD.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Zentiva S.A.
Nitrianska 100, 92027, Hlohovec, Republica Slovacă
Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2009.

Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi prospectele medicamentelor sau a suplimentelor alimentare, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale . Raportând reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor. Raporteaza o reactie adversa