Despre alimentatia sanatoasa

Regimul alimentar in afectiunile ficatului

Recomandarile dietetice pot varia in functie si de cat de mult este afectat ficatul unei persoane. Este foarte important ca regimul alimentar pentru afectiuni hepatice sa fie in conformitate cu recomandarile unui medic. Atentie, malnutritia este foarte periculoasa si poate duce la probleme serioase. Regimul alimentar recomandat pentru bolnavii de ficat se incadreaza in urmatoarele linii directoare:
In dieta pentru afectiuni hepatice sunt indicate cantitati mari de alimente care contin in cea mai mare masura carbohidrati. Carbohidratii ar trebui sa fie principala sursa de calorii in acest tip de regim alimentar.
Pentru bolnavii de ficat este recomandat consumul moderat de grasimi, in functie si de prescrierea medicului specialist.
Aproximativ 1 gram de proteine per kilogram de greutate corporala. O persoana care cantareste 70 kilograme are nevoie de 70 de grame de proteine, doua pahare de lapte pe zi. Va recomandam totusi proteinele din legume. Persoanele care au probleme foarte grave de ficat vor fi si mai restrictive in regimul lor alimentar si vor lua suplimente alimentare recomandate de doctorul specialist.
Persoanele care sufera de probleme cu ficatul au nevoie de suplimente de vitamine in special cele din complexul B. Suplimente de coenzima Q10. 60 pana la 70 % carbohidrati de preferat complecsi cum ar fi paste si paine din cereale integrale.
20 - 30% proteine de origine animala, de preferat carne slaba si / sau proteine vegetale
10 - 20 % grasimi polinesaturate.
8-12 pahare de apa pe zi.
1000 pana la 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.
Evitarea unor cantitati excesive de vitamine si minerale, mai ales vitamina A, vitamina B3 si fier.
Nu alcool.
Evitarea de alimente procesate si alimente in conserva.
Consum liber de fructe proaspete si legume organice.
Evitarea consumului excesiv de cofeina.
Vitamina D si suplimente de calciu.




Vitamine și Minerale

Vitamine și Minerale
Denumirea de vitamina semnifica program.
Organismul uman are nevoie de aport de vitamine în principal prin alimente de origine vegetala. Conform specialiștilor în domeniu, în corpul uman nu se petrece niciun proces la care sa nu participe și vitaminele. Fiecare vitamina preia o anumita funcție în cadrul metabolismului uman, de obicei, în asociere cu alte vitamine. Lipsa vitaminelor poate duce la tulburări metabolice.
Condițiile de baza pentru o sănătate optima și un randament ridicat în viata de zi cu zi sunt reprezentate de o alimentație selectiva și de un aport optim de componente nutritive care constau din vitamine, minerale, microelemente și un număr mare de fibre vegetale. Metabolismul uman s-a dezvoltat pe baza acestor acceleratori de procese biologice. Specialiștii considera ca în zilele noastre aproape nimeni nu mai primește prin hrana, cantitatea de micro-nutrienti pe care o asimilau oamenii in secolele trecute prin intermediul alimentelor proaspete, neconservate, nerafinate și nefierte.

Citeste mai mult despre vitamine si minerale



Citeste mai mult despre suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale




Citeste mai mult despre suplimentele alimentare pe baza de produse apicole




7 Beneficii ale lăptișorului de matcă

Sapte beneficii ale lăptișorului de matcă


Lăptișorul de matcă este un super-aliment, cu beneficii importante pentru sănătatea umana. Acesta este foarte bogat în vitamine, minerale, enzime și substanțe cu rol anti microbian. Contine apa, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanțe. Are in compoziție toți aminoacizii esențiali și acizi cu acțiune antitumorala (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime și co-enzime, o peptida de tip insulina, care îl recomanda în diabet indiferent de tip, substanțe heterociclice, acetilcolina (important neurotransmițător), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul de vitamine B.

Citeste mai mult despre beneficiile ale lăptișorului de matcă




Ceaiuri pentru buna funcționare a ficatului

Ceaiuri pentru buna funcționare a ficatului

Plantele au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a combate problemele legate de ficat. Desi ceaiurile de plante sunt la indemâna oricui, acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicamentoase în tratarea bolilor hepatice şi ale colecistului. Ceaiurile de plante se vor utiliza cu precautie in timpul sarcinii. Se recomanda consultarea medicului legat de tratamentele disponibile pentru calculii biliari.
Anumite plante sunt cunoscute pentru rolul de a calma ficatul si vezica biliara, prin reducerea inflamatiei, detoxifiere si dilatarea cailor biliare. Printre acestea se numara armurariul, patrunjelul, musetelul, radacina de papadie, semintele de fenicul, ghimbirul si menta.

Citeste mai mult despre ceaiurile pentru ficat



Sfaturi practice pentru o alimentatie sanatoasa

Regimul alimentar in afectiunile ficatului

Sfaturi practice
• Consumaţi cât mai multe legume şi zarzavaturi de sezon.
• Folosiţi şi legumele congelatete; necesită un timp scurt de preparare şi au o savoare deosebită.
• Consumaţi legume şi zarzavaturi proaspete sub formă de salate (fără sosuri).
• Folosiţi o varietate mare de legume şi zarzavaturi. Conţinutul lor în micronutrienţi este diferit.
• Preparaţi cartofii, mazărea sau fasolele boabe fără adaos suplimentar de grăsimi (fără cartofi prăjiţi).
• Consumaţi cereale integrale în locul celor rafinate – preferaţi pâinea neagră în locul pâinii albe sau orezul negru în locul celui alb.
• Folosiţi făina integrală la preparate: prăjituri, alte gustări, în salate sau supe (crutoane).
• Cumpăraţi cât mai multe fructe de sezon; au un preţ relativ scăzut şi o savoare deosebită.
• Cumpăraţi fructe proaspete, uscate, îngheţate sau conservate astfel încât sa nu va lipsească niciodată.
• Atunci când alegeţi fructe conservate, selectaţi-le pe cele conservate în apă sau suc de fructe, nu în sirop.
• Folosiţi o varietate cât mai mare de fructe; conţinutul lor în nutrienţi este diferit.

Citeste mai mult despre alimentatia sanatoasa