Despre colesterol

colesterolul in afectiunile hepatice

Ce trebuie sa stim despre colesterol

Colesterolul reprezinta o substanta chimica intalnita in organismul uman utilizata pentru producerea de enzime digestive, hormoni precum si crearea unui invelis protector din jurul nervilor. Conform literaturii de specialitate, aproximativ 80% din colesterolul din sangele nostru este produs de catre organismul nostru, in principal in ficat. Diferenta de 20% o constituie aportul de colesterol din dieta noastra. Din acest motiv, numai cu ajutorul dietelor, de cele mai multe ori nu se poate atinge un nivel al colesterolului suficient de scazut - in special in cazul persoanelor care sunt predispuse genetic sa produca prea mult colesterol. Cu timpul, daca producem prea mult colesterol, acesta poate determna aparitia placilor ateromatoase sau ingrosarea arterelor. Atunci cand acest proces are loc, arterele coronare care aduc oxigen la inima, se ingusteaza iar fluxul de sange catre inima este incetinit sau , in cele mai grave cazuri, chiar blocat.
Colesterolul precum si alte grasimi nu se dizolva in sange. Lipoproteinele sunt cele care asigura transportul acestor grasimi catre si de la nivelul celulelor. Lipoproteinele sunt combinatii de proteine si grasimi (lipide) care joaca un rol important in metabolism : transportul de lipide in tesuturi si in sange. Colesterolul este impartit in doua tipuri:
- Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate ridicata) - acesta este colesterolul rau pentru ca se depoziteaza in placile care se formeaza sub endoteliu, in peretii arterelor. Dezoltarea acestor placi duce la astuparea arterelor care transporta sange catre inima si creier, fapt care poate duce la un atac de cord sau accident cerebral vascular.
- Colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate ridicata) - acesta este colesterolul bun si protejeaza contra arterosclerozei, serverste la curatarea colesterolului rau din celule si placi sedimentate, transportandu-l inapoi in ficat in scopul eliminarii lui in bila apoi in intestine , pentru a fi eliminat din corp prin fecale.
De unde provine colesterolul ?
Organismul uman produce o anumita cantitate de colesterol in ficat , restul provenind din produse de origine animala sau hrana procesata, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, oua, unt, branza precum si unele uleiuri tropicale ( uleiul de palmier si nuca de cocos ), diverse margarine care contin grasimi de tip trans. Acestea determina organismul uman sa produca mai mult colesterol. In schimb, produsele de origine vegetala, fructele, legumele, uleiurile vegetale si cerealele, nu contin colesterol.