Steatoza Hepatica (ficatul gras)

ficatul gras
Cuprins

Despre steatoza hepatica (ficatul gras)
Steatoza Hepatica - Cauze, Factori de risc
Simptomele steatozei hepatice (ficatului gras)
Investigatii medicale de specialitate
Cum tratam steatoza hepatica
Steatoza Hepatica: Evolutie, Complicatii
Cum prevenim steatoza hepatica (ficatul gras)
Recomandari Medicale



Steatoza Hepatica (ficatul gras) este o afecţiune asociata acumularii excesive de grăsimi în ficat. Acesta se inflamează şi nu mai funcţionează cum trebuie. Steatoza hepatica apare mai des la persoanele care suferă de obezitate, de diabet, sau consumă alcool în exces, însă poate apărea şi în urma unui abuz de medicamente, intoxicaţii cu substanţe chimice sau poate la persoanele care au colesterolul peste limitele normale. În stadii incipiente, boala nu prezintă simptome. Şi chiar dacă apar, sunt vagi, gen oboseală, durere în zona ficatului, lipsa poftei de mâncare, pierderi în greutate. Se descoperă doar în urma unor analize de sânge şi după o ecografie abdominală care arată, de obicei, un ficat mărit.
Denumită în termeni medicali „steatoza hepatică”, boala ficatului gras se poate manifesta temporar sau pe termen lung, caz în care poate fi periculoasă deoarece afecteză buna funcţionare a ficatului şi a întregului organism.
Nu există un tratament clasic care să trateze aceasta problema. Totusi, ficatul poate reveni la normal dacă pacientul isi schimba puţin stilul de viaţă. Mai concret, se recomanda controlul greutatii - cura de slabire, dacă obezitatea este cauza, sau trebuie renunţat definitiv la alcool, în cazul în care vorbim de steatoză hepatică alcoolică.
Pentru a slabi, se recomanda reducerea dulciurilor şi a carbohidraţilor, produselor de patiserie şi alimentelor bogate în grăsimi rele.
Regimul alimentar in cazul ficatului gras este compus din fructe şi legume proaspete, lactate slabe, uleiuri extravirgine. De asemenea, se pot utiliza ceaiuri medicinale cu efect hepatoprotector. În plus, se recomanda inlocuirea băuturilor carbogazoase cu ceai de anghinare, păpădie, cicoare. Un remediu naturist pentru ficatul suferind este silimarina, care se găseşte ca suplimente sau în ceaiul de armurariu, de exemplu. Tinctura de rostopască este un alt leac naturist deoarece ajută la scăderea colesterolului şi favorizează digestia grăsimilor.

Ficatul gras prezinta doua tipuri principale:
-  steatoza hepatica alcoolica
-  steatoza hepatica non alcoolica
Singura diferenta dintre cele doua tipuri este data de consumul de alcool. Daca consumul de alcool depaseste 20 g pe zi la femei si 30 g pe zi la barbati, putem vorbi de steatoza hepatica alcoolica.
sus

Steatoza Hepatica - Cauze, Factori de risc

In tara noastra, alcoolul este una din cauzele majore ale steatozei hepatice. Steatoza non-alcoolica este asociata cu obezitatea, intoleranta la glucoza si diabetul zaharat, dislipidemia, fiind descrisa ca manifestare in cadrul sindromului metabolic.
Sunt considerati de asemenea factori de risc: anumite medicamente, chirurgia de bypass gastric, dislipidemia, malnutritia, pierderea rapida in greutate, diferite produse chimice, pesticide, boala Wilson.

sus

Simptomele ficatului gras

In general steatoza hepatica nu prezinta simptome evidente, dar unii pacienti pot raporta oboseala, slabiciune sau durere subcostala dreapta. Multi se prezinta pentru analize modificate ale functiei hepatice, descoperite intamplator, la investigatiile medicale de rutina.

In stadii avansate, aceasta afectiune se caracterizeaza prin simptome de gravitate precum icter, edeme sau ascita (lichid in cavitatea peritoneala). La examenul fizic, se mai poate decela hepatomegalie (marirea in dimensiuni a ficatului), iar in cazuri mai avansate (ciroza), apare si splenomegalie (marirea in dimensiuni a splinei)
sus

Investigatii medicale de specialitate

  • Analize de sange
  • Imagistica medicala
  • Fibroza hepatica
Analize de sange: testele functionale hepatice, indeosebi enzimele hepatice, pot ajuta medicul la stabilirea diagnosticului. In steatoza hepatita, enzimele hepatice ALT si AST pot fi crescute, iar GGT creste in special in boala hepatica asociata cu consumul de alcool. In steatoza non+alcoolica, sunt observate deseori cresteri ale lipidelor serice (colesterol, trigliceride) sau ale glicemiei (glucozei serice).

Imagistica medicala : Ecografii abdominala, dar si tomografia computerizata si examenul RMN pot releva steatoza hepatica.

Determinarea gradului de fibroza hepatica. In cazul in care se suspecteaza o boala hepatica mai avansata, pot fi necesare teste care sa puna in evidenta in ce masura ficatul este afectat de fibroza (o forma de cicatrizare a tesutului hepatic, care poate aparea in timp ca urmare a inflamatiei celulelor hepatice). Fibroza poate fi evidentiata atat printr-o procedura invaziva (biopsia hepatica, adica prelevarea unei mici probe de tesut hepatic cu ajutorul punctiei cu un ac special), cat si prin teste non-invazive (Fibroscan sau FibroMax).

sus

Cum tratam steatoza hepatica

  • Controlul glicemiei
  • Exercitiile fizice
  • Dieta adecvata
Controlul glicemiei. Efectuati nu control medical in acest sens si monitorizati-va glicemia. Daca suferiti deja de diabet discutati cu medicul dumneavoastra pentru a urma medicamentele sau tratamentul prescris.

Exercitiile fizice. Exercitiile fizice asociate dietei alimentare cresc masa musculara si sensibilitatea tesuturilor la insulina. Se recomanda efectuarea a cel putin 30 de minte pe zi de exercitii fizice. Urcati pe scari in loc sa folositi liftul de cate ori aveti ocazia. Mergeti mai mult pe jos si mai putin cu masina personala sau autobuzul.

Dieta . Se recomanda reducerea greutatii corporale - in foarte multe cazuri pacientii cu steatoza hepatica sunt supraponderali. De asemenea, dieta trebuie sa fie bogata in proteine si cu un nivel redus de grasimi si dulciuri. De asemenea, se recomanda consumul de fructe si legume proaspete pentru efectul lor antioxidant.
In plus, se recomanda eliminarea alcoolului.

sus

Steatoza Hepatica: Evolutie, Complicatii

Steatoza si indeosebi steatohepatita pot progresa spre ciroza si insuficienta hepatica, precum orice alta boala hepatica cronica.
Progresia catre ciroza este mai rapida in cazul consumului de alcool, sau al unei alte afectiuni hepatice concomitente, ca de exemplu o hepatita cronica virala. Lipsa controlului hiperlipidemiei si al diabetului poate accelera progresia spre fibroza. Carcinomul hepatocelular (cancerul la ficat ) poate aparea, riscul fiind acelasi cu al altor forme de boala hepatica. Prognosticul depinde de stadiul bolii.
Steatoza:are un prognostic bun daca se renunta la consumul de alcool si pacientul scade in greutate si respecta dieta. Numai 1-2% dintre pacienti evolueaza catre ciroza dupa circa 20 ani. Obezitatea si rezistenta la insulina sunt totodata si factori de risc si pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare si renale.
Steatohepatita:10% pana la 12% dintre pacienti vor progresa spre ciroza in aproximativ 8 ani. Aceasta rata este similara cu aceea a progresiei spre ciroza in cazul bolii alcoolice a ficatului.

sus

Cum prevenim steatoza hepatica (ficatul gras)

    Preventie
  • Control medical periodic
  • Urmarea unei diete adecvate
  • Efectuarea de exercitii fizice
  • Reducerea consumului de alcool
Este posibil sa prevenim steatoza hepatica prin controale si investigatii medicale periodice in special in cazul persoanelor cu un still de viata sedentar, urmarea stricta a recomandarilor medicului, prin urmarea diete adecvate, prin exercitiu fizic si prin reducerea consumului de alcool.

Urmarirea pacientilor ar trebui sa detecteze semnele de progresie a bolii hepatice (simptome, rezultate anormale ale testelor de sange, probe imagistice).

sus

Recomandari Medicale

Nu exista un tratament standard pentru steatoza hepatica. Cele mai importante raman masurile igieno-dietetice prezentate mai sus.

Medicul v-ar putea recomanda diferite suplimente alimentare si vitamine care sa va protejeze ficatul prin reducerea sau neutralizarea procesului inflamator. Dintre acestea, mai utilizate sunt silimarina, vitaminele din grupul B, vitamina E, fosfolipidele.
Exista studii in desfasurare care evalueaza potentialul de reducere a steatozei de catre agentii hipolipemianti si ai medicamentelor care influenteaza metabolismul insulinei. Au fost evidentiate imbunatatiri histologice si biochimice la  utilizarea tiazolidindionelor, metforminului, orlistatului si atorvastatinei (medicamente folosite in tratmentulu diabetului si al dislipidemiilor).

sus

Important:
Sanatatea-Ficatului.Ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dumneavoastra. Sanatatea-Ficatului.RO nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de sanatatea-ficatului.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. sanatatea-ficatului.ro nu este responsabil pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Positive SSL