Exviera 250 mg comprimate filmate

Exviera 250 mg comprimate filmate

Exviera 250 mg comprimate filmate


Dasabuvir
Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă. Puteţi să fiţi de ajutor raportând orice reacţii adverse pe care le puteţi avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacţiilor adverse.
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
• Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
• Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
• Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
• Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi punctul 4.

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Exviera şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luați Exviera
3. Cum să luați Exviera
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Exviera
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Exviera şi pentru ce se utilizează

Exviera este un medicament antiviral utilizat în tratamentul adulților care au hepatită C (o boală infecțioasă care afectează ficatul, cauzată de virusul hepatitei C) cronică (de lungă durată). Exviera conţine substanţa activă dasabuvir.

Exviera acționează oprind multiplicarea virusului hepatitei C și infectarea de celule noi, astfel îndepărtând virusul din sânge pentru o perioadă de timp.

Comprimatele Exviera nu acționează singure. Acestea sunt luate întotdeauna cu alt medicament antiviral care conține ombitasvir/paritaprevir/ritonavir. De asemenea, unii pacienți pot să ia în acelaşi timp un medicament antiviral numit ribavirină. Medicul dumneavoastră vă va spune care dintre aceste medicamente trebuie luate împreună cu Exviera.

Este foarte important să citiți prospectul pentru celelalte medicamente antivirale pe care le luați împreună cu Exviera. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare despre medicamentele pe care le luaţi, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luați Exviera

Nu luați Exviera:
• Dacă sunteţi alergic la dasabuvir sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
• Dacă aveţi afecţiuni grave ale ficatului, altele decât hepatita C.
• Dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate în tabelul următor. Acest lucru este necesar deoarece pot să apară reacţii adverse grave sau evenimente care vă pot pune viaţa în pericol atunci când asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir este luată împreună cu aceste medicamente. Aceste medicamente pot să influenţeze felul în care acţionează asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir poate influenţa felul în care aceste medicamente acționează.

Medicamentele pe care nu trebuie să le luați împreună cu Exviera
Medicament sau substanță activă Indicaţia pentru care este luat medicamentul
carbamazepină, fenitoină, fenobarbital pentru epilepsie
efavirenz, etravirină, nevirapină pentru infecția cu HIV
enzalutamidă pentru cancer de prostată
medicamente care conţin etinilestradiol cum sunt cele prezente în cele mai multe comprimate contraceptive şi inele vaginale utilizate pentru contracepţiecontracepţie
gemfibrozil pentru a scădea concentraţia de colesterol și alte grăsimi din sânge
mitotan pentru unele tumori ale glandelor suprarenale
rifampicină pentru infecții bacteriene
Sunătoare (Hypericum perforatum) un preparat din plante pentru anxietate și depresie ușoară. Acest preparat este disponibil fără prescripție medicală

Nu luați Exviera dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră.
Dacă nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să utilizaţi Exviera.


Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Exviera, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveți o afecțiune a ficatului, alta decât hepatita C.

Atunci când luaţi Exviera şi ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi următoarele simptome, deoarece acestea pot fi un semn de agravare a afecţiunii hepatice:

− Vă simţiţi rău (greaţă), vă este rău (vărsaţi) sau nu aveţi poftă de mâncare.
− Observaţi că vi s-a îngălbenit pielea sau vi s-au îngălbenit ochii.
− Urina este mai închisă la culoare decât în mod obişnuit.

În cazul în care oricare dintre situaţiile menţionate anterior este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteţi sigur), spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să utilizaţi Exviera.


Teste de sânge

Medicul dumneavoastră vă va face analize înainte, în timpul și după tratamentul cu Exviera. Acest lucru este necesar pentru ca medicul dumneavoastră să poată să:

• Decidă ce alte medicamente trebuie să luați împreună cu Exviera și pentru cât timp.

• Confirme dacă tratamentul a avut efect și dacă nu mai aveţi virusul hepatitei C.

• Verifice reacţiile adverse la Exviera sau la alte medicamente antivirale pe care vi le-a prescris ca să le luați împreună cu Exviera (cum sunt combinaţia „ombitasvir/paritaprevir/ritonavir” și ribavirină”).


Copii şi adolescenţi
Nu utilizaţi Exviera la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Nu s-a studiat încă utilizarea Exviera la copii şi adolescenţi.


Exviera împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Există anumite medicamente pe care nu trebuie să le luați împreună cu Exviera - vezi tabelul anterior „Medicamente pe care nu trebuie să le luați împreună cu Exviera”.

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să utilizaţi Exviera, dacă luați oricare dintre medicamentele din tabelul de mai jos. Este posibil ca medicul să vă modifice doza pentru aceste medicamente. Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Exviera, dacă utilizați și contraceptive hormonale. Vezi capitolul despre contracepție de mai jos.

Medicamente despre care trebuie să îl informați pe medicul dumneavoastră, înainte de a lua Exviera.
Medicament sau substanță activă Indicaţia pentru care este luat medicamentul
alprazolam pentru anxietate, atacuri de panică și tulburări de somn
ciclosporină, tacrolimus pentru a reduce activitatea sistemului imunitar
dabigatran, warfarină pentru a subţia sângele
deferasirox pentru a ajuta la scăderea concentraţiei fierului în sânge
digoxină, amlodipină pentru probleme ale inimii sau pentru tensiune arterială mare
furosemid pentru a elimina lichidul în exces din organism
imatinib pentru tratamentul unor cancere ale sângelui
levotiroxină pentru probleme ale tiroidei
darunavir/ritonavir, atazanavir/ritonavir, rilpivirină pentru infecția cu HIV
omeprazol, lansoprazol, esomeprazol pentru ulcere ale stomacului și alte probleme ale stomacului
rosuvastatină, pravastatină , fluvastatină, pitavastatină pentru a scădea concentraţia de colesterol din sânge
s-mefenitoină pentru epilepsie
teriflunomidă pentru scleroză multiplă
sulfasalazină pentru a trata și a aborda terapeutic boala inflamatorie intestinală sau pentru a trata poliartrita reumatoidă

În cazul în care oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteţi sigur), spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Exviera.

Sarcină
Femeile nu trebuie să rămână gravide în timp ce ele sau partenerii lor urmează tratament cu Exviera în asociere cu ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și ribavirină. Acest lucru este necesar pentru că ribavirina poate provoca malformații congenitale sau decesul fătului.

• Nu începeţi tratamentul dacă sunteţi gravidă.

• Nu rămâneți gravidă în timpul tratamentului.

• Dacă rămâneți gravidă sau dacă partenera dumneavoastră rămâne gravidă în timpul tratamentului sau în decurs de 6 luni după tratament, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sfaturi în cazul în care pe perioada tratamentului cu asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir luată cu sau fără ribavirină, vreţi să rămâneți gravidă sau partenera dumneavoastră vrea să rămână gravidă.

Citiți secțiunea „Sarcină” din prospectele celorlalte medicamente antivirale pe care le luați împreună cu Exviera (cum sunt combinaţia „ombitasvir/paritaprevir/ritonavir” și „ribavirină”). Este important ca atât bărbații cât și femeile să citească aceste informații.

Contracepție
• Dacă luați asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir împreună cu ribavirină, dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră trebuie să folosiți o metodă de contracepție eficientă în timpul tratamentului și o perioadă de 6 luni după ce s-a terminat tratamentul. Întrebați-l pe medicul dumneavoastră despre cea mai bună metodă de contracepție pentru dumneavoastră.
• Discutați cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Exviera în asociere cu ombitasvir/paritaprevir/ritonavir dacă folosiți un medicament contraceptiv care conține etilinestradiol. În timpul tratamentului cu Exviera, medicul dumneavoastră vă va cere să întrerupeți această metodă de contracepţie şi să schimbaţi medicamentul contraceptiv cu un alt tip de medicament.

Citiți secțiunea „Contracepţie” din prospectele celorlalte medicamente antivirale pe care le luați împreună cu Exviera (cum sunt combinaţia „ombitasvir/paritaprevir/ritonavir” și „ribavirină”). Este important ca atât bărbații cât și femeile să citească aceste informații.

Alăptarea
În timpul tratamentului cu Exviera nu trebuie să alăptați. Nu se știe dacă substanța activă din Exviera (dasabuvir) trece în laptele matern.


Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor cu Exviera

Unii pacienţi au raportat că se simt foarte obosiţi atunci când iau Exviera împreună cu alte medicamente pentru infecţia cu virusul hepatitei C. Dacă vă simțiți obosit/ă, evitați să conduceți vehicule și să folosiți utilaje.


Exviera conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luați Exviera

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele Exviera nu acționează singure. Acestea sunt luate întotdeauna împreună cu alte medicamente antivirale, cum este combinaţia ombitasvir/paritaprevir/ritonavir. Medicul dumneavoastră poate să vă prescrie, de asemenea, un medicament antiviral numit ribavirină.

Ce doză trebuie să luați

Doza recomandată este de un comprimat, de două ori pe zi. Luați un comprimat dimineața și un comprimat seara.

Cum să luați Exviera

• Luați comprimatele cu alimente. Tipul de alimente nu este important.
• Înghițiți comprimatele întregi.
• Nu mestecați, sfărâmați sau spargeţi comprimatele deoarece pot să aibă gust amar.

Cât timp trebuie să luați Exviera

Veți lua Exviera timp de 12 sau 24 de săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va spune cât de mult va dura tratamentul. Nu întrerupeți tratamentul cu Exviera decât dacă vă spune medicul dumneavoastră.
Este foarte important să terminaţi complet tratamentul. Acest lucru va da medicamentelor cea mai bună şansă de a îndepărta infecția cu virusul hepatitei C.

Dacă luați mai mult Exviera decât trebuie
Dacă luați accidental o doză mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Păstrați ambalajul medicamentului cu dumneavoastră ca să puteți descrie mai ușor ce ați luat.

Dacă uitați să luați Exviera
Este important să nu omiteți nicio doză de medicament. Dacă omiteți o doză și:
• Sunt mai mult de 6 ore până la următoarea doză - luați doza omisă cu alimente cât se poate de repede.
• Sunt mai puțin de 6 ore până la următoarea doză - nu luați doza omisă, luați următoarea doză ca de obicei, cu alimente.
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare referitoare la utilizarea acestui medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observați oricare din următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse atunci când luați Exviera împreună cu ombitasvir/paritaprevir/ritonavir:

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 de persoane
• Mâncărimi ale pielii.

Reacţii adverse atunci când luați asocierea Exviera și ombitasvir/paritaprevir/ritonavir împreună cu ribavirină:

Foarte frecvente: se pot întâlni la mai mult de 1 din 10 persoane
• Vă simțiți foarte obosit/ă (oboseală)
• Vă simțiți rău (greață)
• Mâncărimi ale pielii
• Tulburări ale somnului (insomnie)
• Vă simțiți slăbit/ă sau nu aveți energie (astenie)

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 de persoane
• Anemie (număr scăzut de celule roșii în sânge).


Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacţiile adverse prin intermediul sistemului național de raportare, aşa cum este menţionat în Anexa V. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Exviera

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Exviera
• Fiecare comprimat filmat conține dasabuvir 250 mg (sub forma dasabuvir sodic monohidrat).Informatii importante referitoare la medicamentul Viekirax asociat sau nu cu medicamentul ExvieraAtentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi prospectele medicamentelor sau a suplimentelor alimentare, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale . Raportând reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor. Raporteaza o reactie adversa