Despre transplantul de ficat

transplant de ficat

Transplantul de ficat este posibil doar in anumite conditii din cauza numarului mic de donatori de ficat disponibili.
Aceste conditii se refera la numarul si dimensiunea tumorilor existente , pacientul trebuie sa fie numit apt pentru transplantare iar pronosticul lui general sa fie suficient de bun pentru a fi inregistrati pe lista de asteptare.

Despre transplantul de ficat

Agentia Nationala de Transplant

În anul 1998 a fost introdusă prima lege modernă a transplantului din România - Legea nr. 2/1998 “privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane” în care erau specificate toate condiţiile de prelevare şi transplantare a organelor şi ţesuturilor. Aceasta a fost înlocuită în prezent de Titlul VI “ Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umane în scop terapeutic” din Legea 95/2006 “privind reforma in domeniul sănătăţii” in care apare un capitol detaliat asupra transplantului de celule şi ţesuturi, iar reglementările privind transplantul de organe sunt aduse la zi. Alinierea la legislaţia europeană este şi rezultatul prezenţei unui reprezentant al României (Prof. Dr. Irinel Popescu) în Comisia de transplant de organe şi ţesuturi a Consiliului Europei. În anul 2004 este promulgată Legea nr. 588, de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant, iar Dr. Victor Zota este numit Director Executiv al Agenţiei, care este instalată în actualul sediu şi încadrată cu o schemă de personal. Prof. Dr. Irinel Popescu devine preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei. Consiliul Ştiinţific este format din 33 membri, personalităţi marcante ale medicinii romaneşti, componenţa sa fiind stabilită prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 183/2005 şi completat ulterior cu Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 814/2005. Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului. Din anul 2006 funcţionează o noua lege a transplantului de organe şi ţesuturi (Titlul VI din Legea 95/2006), actualizată şi completată, în special în partea care priveşte celulele şi ţesuturile.
Urmarea activităţii de transplant, până în anul 2007, în România au fost efectuate peste 1000 de transplante renale (în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea), peste 100 de transplante hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplante cardiace.
Conform Agentiei Nationale de Transplant, in Registrul de Transplant din Romania sunt inregistrati pe lista de asteptare pentru un transplant hepatic peste 1300 de persoane. Transplantul hepatic in Romania se realizeaza in doua centre ( Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni si Spitalul Sfânta Maria ).

Linkuri utile
Agentia Nationala de Transplant
European Federation for Immunogenetics
European Liver and Intestine Transplant Association
European Liver Transplant Registry
International Society for Heart & Lung Transplantation
European Association for the Study of the Liver
European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association
American Gastroenterological Association
American Association for the Study of Liver Diseases
American Society for Gastrointestinal Endoscopy
European Hematology Association
International Liver Transplantation Society
The Transplantation Society European Society for Artificial Organs
United European Gastroenterology Federation
Eurotransplant International Foundation
Catalan Transplantation Society
International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists
European Society for Organ Transplantation
The UEMS Section of Surgery & European Board of Surgery
Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului
Societatea Romana de Chirurgie
Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica
Institutul Clinic Fundeni Bucuresti
Fundatia "Academician Marin Voiculescu"

Raportul Corpului de control la Agenția Națională de Transplant

Raportul Corpului de control la Agenția Națională de Transplant

Ministerul Sănătății a decis să sesizeze organele abilitate în urma verificărilor efectuate de Corpul de control la Agenția Națională de Transplant. Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea de transplant din spitalele în care se efectuează astfel de proceduri.
În urma verificărilor, Corpul de control a constatat nereguli grave în legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe. Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru spitale acreditate pentru această activitate și a constatat că ANT a acreditat spitalele pentru transplant, deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin lege.
Din cauză că nu aveau aparatura necesară declarării morţii cerebrale, în spitalele verificate nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent. Deoarece în urma controlului prin sondaj s-au găsit nereguli în 100% dintre centrele verificate, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis verificarea activităţii tuturor centrelor de transplant din ţară. Sursa: Ministerul Sanatatii
Citeste mai mult despre Raportul Corpului de control la Agenția Națională de Transplant